pondělí 24. listopadu 2008

O obamech

Kdo se rozčiluje, že píšu nadějného pana prezidenta s malým písmenem zřejmě neví, že náš spiklenecký jazyk je velmi progresivní...

Je celkem zvláštní, že jsem ještě nenapsal nic o našich spolužácích. A to přesto, že tvoří asi nejsilnější dojem z celé naší Bruselské patálie. Nemají totiž jenom jiné zadky, jak by se dalo usoudit z předchozího Emina příspěvku. Jsou totiž celý hafo jiní...

Jak jsme již napsali dříve, naprostá většina z nich pochází z Afriky, nebo Asie. A protože nejsme rasisti, neříkáme jim s Emo a Míšou černoši, ale více politicky korektně obamové. A jim se to ostatně taky líbí :)

V den amerických voleb totiž většina z nich vůbec nešla spát. Seděli celou noc u televize, hltali informace o každém hlasu farmáře z Illinois, nebo Nebrasky a do postele se odvážili až poté, co na vlastní oči viděli první Barakův povolební projev. Vstávali o 20min později a šli s námi na celodenní kurz, přičemž od rána do večera vydrželi nadšeně vykřikovat Obama! Obama! A skákat radostí. Měli asi větší radost než maminky na sídlišti, když jim úřady jednou za čas přefiltrujou pískoviště od psích hovínek. No a tak jim řikáme obamové.

Lidová moudrost nelže. Pakliže se říká, maká jak černej, tak musíme potvrdit, že maká jak obama tu platí na sto procent. Obamové totiž vychází ven ze svých kolejních kamrlíků jen ve dvou případech a) jdou si koupit kuře, b) jdou do školy. Mnozí z nich ještě neviděli ani čůrajícího chlapečka, ani Grande Place a ani to nemají v plánu. Většinu času tak věnují chatování se svými příbuznými a studiu. Pakliže si máme před hodinou přečíst text, znamená to, že ho mají všichni několikrát přečtený, podtrhaný a 3x prodiskutovaný. Pakliže máme něco dělat, jde vše ještě o úroveň výš. Práci, které máme věnovat 40min, klidně obětují celý víkend, jenom aby to bylo opravdu precizní. Když si ale člověk uvědomí, že na vejšku se u nich dostanou jenom ti nejlepší z nejlepších a stýpko do Evropy získá jeden z milionu, není se čemu divit. Leda se stydět za vlastní lenost.

Každopádně je zajímavé, z jakých všech kontextů pochází a jak je jejich svět odlišný od toho našeho. Sara z Kamerunu pochází vesnice, která je vzdálena 50km od nejbližší elektřiny. George z Tanzanie pochází z vesnice, kde mají nově solární panel velikosti A4 a jednu baterii a kdyby jedl příborem popřel by svou kulturu, takže rýži se zelím nabírá pořádně rukama. Ana z Kolumbie žila v ekokomunitě a měla vlastní pole s kukuřicí, fazolema a bramborama. Patrik z Keni sice má na krku křížek a každou neděli chodí do kostela, ale v počítači má videa, která tomu moc neodpovídají ;) Číňanka Yining je nadšená z toho, že bude psát diplomku na téma komunitního řešení AIDS ve vesnici, která je kousíček od nich od domova – prý jen den dva vlakem.

Abych nezapomněl, máme taky evropský, neobamovský, spolužáky. Ale že by byli normální, to se říct nedá :) Manuel z Vídně každou hodinu připomíná, že za všechno může kapitalismus, Carola z Maďarska je angažovaná členka reformované církve, takže nosí náramky s rybičkama, tričko s nápisem PRAY HARD a vsadil bych se, že ve volných chvílích poslouchá křesťanskou rockovou hudbu. Alex z Británie musí být naprosto konsternován, protože angličtina, kterou všichni, včetně profesorů, používáme rozhodně nemá s Shakespearem nic společného. A pak my tři humanití environmentalisti co nejíme maso, někteří ani sýry a vajíčka. Katastrofa:) Prostě jak námět na nějaký sitcom. Až budu mít chvilku napíšu první díl...:)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

troch offtopic, ale dají se někde vidět výsledky starších anket?

Honza Jeseter řekl(a)...

mam je postahovany v notasu
casem je zanu vyhazovat jestli chces :)
H.

Anonymní řekl(a)...

Mimochodem, máš nějaké foto toho trika PRAY HARD? To by mě zajímalo...

Kolík řekl(a)...

Jo, a jestli ty trička prodává, tak mi taky jedno vem :-)
Právě jsem chtěl psát článek o tom, jak jsem viděl kus světa, ale asi to po přečtení tvého příspěvku budu muset trochu přeformulovat na něco podstatně menšího, protože teď mám pocit, že jsem viděl kulový...